Basketbol Boy Uzatır Mı ?

Basketbol oynayan çocukların uzun olacağına dair genel bir inanış bulunmaktadır. Bu inanışın altında yatan en önemli neden basketbolun oynanış dinamikleri ve basketbolcuların uzun olmasıdır.
Basketbolun gerçekten boy uzatıp uzatmadığını açıklamadan önce boy uzamasının ne gibi faktörlere bağlı olduğuna kısaca bakalım.
Boy uzamasında etkin olan pek çok faktör bulunmaktadır. Beslenme alışkanlıkları, kalıtsal miras, çevresel faktörler bunların en önemlilerinden bazılarıdır. Fakat boy uzaması üzerinde etkili olan en önemli faktör kalıtsal mirastır. Anne ve babanın uzun olduğu bir ailede çocuğun boyunun uzun olması beklenir her zaman doğru olmasa da bu doğru sayılabilecek bir durumdur. Ancak anne ve babanın boyunun uzun olması çocuğun boyunun da her zaman uzun olacağı anlamına gelmemektedir. Çocuk üzerinde baskın olan genler her zaman anne ya da babadan gelmemektedir. Aile geçmişinde kısa olan bir bireyin olması çocuğun boyunun kısa kalmasına neden olabilmektedir. Keza anne ya da babanın kısa olduğu durumlarda da aile bireylerinden birinin boyu uzun ise çocuğun boyunun uzun olma şansıda bulunmaktadır. Görüldüğü gibi boy uzaması büyük ölçüde kalıtsal miras ve anne ve babadan gelen genlerle ilgilidir.
Bu bilgiler ışığında basketbolun doğrudan boy uzaması ile bir ilgisinin olmadığı sonucu çıkmaktadır.  Basketbolun bu noktada çocuğa sağladığı fayda genlerinin izin verdiği en uzun boya ulaşmasına yardımcı olmaktır.
Bu durumu şöylede açıklayabiliriz. Basketbol oynamayan bir çocuğun boyu 170 cm olacaksa aynı çocuk basketbol oynar ve sağlıklı beslenir ise boyunun 180 cm olma ihtimali bulunmaktadır. Basketbol anne ve babadan gelen genlerle belirlenen sınırların zorlanmasına neden olmaktadır. Yukarıdaki örnekteki çocuk ne kadar basketbol oynarsa oynasın 190 olamaz. Çünkü genlerle gelen sınırlarının dışına genelde çıkılamamaktadır.
Yazıyı özetleyecek olursak, basketbolun boy uzaması üzerinde direkt bir etkisi bulunmamaktadır. Boy uzama potansiyeli olan çocukların daha çabuk boy atmasına yardımcı olan basketbol ancak sağlıklı beslenme ile birlikte uygulanır ise sonuç verecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2018 - 2019 Lise Sınıf Geçme Yönetmeliği

Bağlamada perde ayarı nasıl yapılır ? (Kısa sap - Uzun sap)

How to write a formal email ? (Resmi bir e-posta nasıl yazılır - Türkçe Çeviri)