Lise nakilleri nasıl yapılır ?

Bilgi: Yeni uygulamamız nedeniyle bundan sonraki sorularınızı yeni konu açarak sorabilirsiniz!

Merhaba arkadaşlar gördügüm kadarıyla bu günlerde nakil hakkında sorular soruluyor bir arkadaşın konusuna yazmıştım ama görülmedigi için çogu kişi tarafından orada verdigim bilgi pek işe yaramadı.Tek tek anlatıyorum.

Sınavla Alan Ortaögretim Kurumları(Fen Lisesi,Anadolu Lisesi,Anadolu Öğretmen Lisesi vs.
İlk başta e okuldan o okulda bos kontenjan var mı diye bakıyorsunuz.( https://e-okul.meb.gov.tr/OrtaOgretim/OKL/OOK06006.aspx)Puanınız gitmek istediğiniz okulun puanına eşit ve ya yüksek olmalı ayrıca.Eger kontenjan varsa ve puanınız tutuyorsa velinizle birlikte okul idaresine gidip nakil yaptırmak istediginiz okula nakil basvurusu yaptırıyorsunuz.Nakil basvurusu elektronik ortamda yapılıyor. 
2014-2015 değişiklikleri: Nakil başvurusu haftanın dört günü yapılacak ve cuma günü sonuçlandırılacak. Her yıl Bakanlıkça yayımlanan tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre yapılan merkezi yerleştirme işleminin tamamlanmasından sonra hazırlık veya 9. sınıfta yerleştirme dönemi için açık kontenjan bulunması halinde eylül ayının sonuna kadar taban puana bakılmaksızın puan üstünlüğüne göre yapılan nakil ve geçişlerin onay işlemleri Bakanlıkça yürütülecek.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan fen, sosyal bilimler, Anadolu ve Anadolu imam-hatip liselerine nakil ve geçişler; okulların her birinin kendi arasında ve fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinden Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde gerçekleştirilecek. 10. sınıfın sonuna kadar okullar arasında değişim yapılabilecek.

Askeri lise ve polis kolejlerinden Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilinecek.
"Anadolu öğretmen lisesi" ibareleri yönetmelikten çıkarıldı.

Nakil başvurusunun kabul edildiğini nasıl anlarım ?:

1-Lisedeki okul numaranızla giriş yapamıyorsanız kabul olmuş demektir.
2-Okulu arayıp bilgi alabilirsiniz.
3-Ders programındaki öğretmenler degismisse nakil basvurunuz kabul olmuş demektir.
4-(yeni)-Meb e-okulda yeni bir bölüm çıkarmış nakil başvuruları diye oradan rahatlıkla takip yapabilirsiniz artık.


Daha sonra,nakil hakkı kazandıgınız okula gidiyorsunuz(mevzuatta 3 gün içinde gelin deniliyor,bende 3 gün içerisinde gittim veya okul döneminde kayıt hakkı kazandıgın hafta). Nakil hakkı kazandıgınız okulda bilgilerinin elektronik ortamdan nakil kazandıgınız okula geçmesi için dilekçe yazıyorsunuz ve ögrenci nakil formundaki bilgileri dolduruyorsunuz(Nufus cüzdanındaki bilgiler istendiginden nufus cüzdanınla git).Nakil olma işleminiz böylece bitmiş oluyor. 

Anadolu türü ortaöğretim kurumlarından Anadolu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına geçmek isteyen öğrencilerin, geçiş yapılacak okulun genel kayıt-kabul şartlarını taşıması ve kontenjan bulunması hâlinde yalnız 9 uncu sınıfta ve 10 uncu sınıfta ders yılının birinci ayı sonuna kadar geçiş sağlanır.

Öğrenci nakillerinin yapılabilmesi için naklin yapılmak istendiği kurumda devam edilen meslek alan/dalının bulunması esastır. Zorunlu nakillerde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta ise aynı alanda olmak kaydıyla dal değişikliği yapılabilir. 12 nci sınıfta alan/dal değişikliği yapılmaz. Alan/dal değişikliği yapılması durumunda Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğine göre işlem yapılır. Alan/dal değişikliği veya başka nedenlerle alınamayan modüller kurs, yetiştirme programı veya kendi kendine yapılan öğrenme sonucunda yapılacak bir sınavda başarılı olmak yoluyla tamamlatılır. 
2014-2015 Değişikliği
:
Tüm ortaöğretim kurumlarının kayıt kabul, nakil ve geçişlerine yer verilerek okulların özelliklerine göre iş ve işlemleri ortak kriterlere bağlanarak nakil ve geçişler esnek hale getirilmiştir. Buna göre; aynı okul türünde sınırlama olmaksızın, farklı okul türlerinde ise onuncu sınıfın sonuna kadar nakil yapılabilmesine imkân verilmiştir. Yurtdışından gelen ve nakil şartlarını taşımayan öğrencilerin sınavla öğrenci alan okullara nakline imkân verilmiştir (Örneğin yerleştirmeye esas puanı tutan bir Anadolu meslek lisesi öğrencisi kontenjan bulunmak kaydı ile Fen lisesine de Sosyal Bilimler Lisesine de Anadolu Lisesine de nakil olabilecektir. Yurt dışından gelen öğrenciler ikametlerinin bulunduğu Anadolu liselerine gelebileceklerdir.)

Mesleki Açıkögretim Lisesi Nakilleri

Nakil isteğinde bulunan öğrencilerin gittikleri il/ilçelerde alanı ile ilgili yüz yüze eğitim veren okul/kurumlara nakilleri yapılır.

Nakil oldukları Okul/Kurumlarda, alanında grubu bulunmayan öğrenciler, grup oluşuncaya kadar beklerler veya takip eden öğretim yılı başında farklı bir alan/dala geçiş yapabilirler.

Öğrencinin yüz yüze eğitime devam ettiği okul, başarı durum belgesi yada yüz yüze eğitime katılmadığını gösteren yazı ve nakil istek dilekçesini nakil istediği il/ilçedeki yüz yüze eğitim alacağı Okul Müdürlüğüne gönderir.

Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin nakil istekleri kesin kayıt işlemlerini sonuçlanmasından sonra yapılır. Ayrıca, Meslekî Açık Öğretim Lisesi sınavlarından bir ay önce nakil işlemi yapılmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2018 - 2019 Lise Sınıf Geçme Yönetmeliği

Bağlamada perde ayarı nasıl yapılır ? (Kısa sap - Uzun sap)

How to write a formal email ? (Resmi bir e-posta nasıl yazılır - Türkçe Çeviri)